OVH Community, your new community space.

Šířka pásma 2013


oles@ovh.net
10-22-2012, 03:40 PM
Zdravím,

Pro naši novou řadu "Dedikovaných serverů 2013" chceme vidět a zlepšit naši nabídku šířky pásma, kterou ke každému dedikovanému serveru dáváme. Vývoj dedikovaných serverů v letech 2009-2011 byl zaměřen především na virtualizaci a proto bylo největší změnou navýšení paměti RAM na serverech. Cítíme, že vývoj v letech 2011-2114 bude ve znamení služeb cloud a díky tomu bude hlídána i kvalita sítě (jako přídavek ke všemu dalšímu).

Šířka pásma 2013
-------------------
Největším problémem, který jsme museli vyřešit bylo oddělení limitů šířek pásma na zákazníky.

Limitace byla zavedena proto, abychom mohli nabízet levné Kimsufi servery s šířkou pásma 100 Mb/s, zatímco jsme se snažili zamezit tomu, aby si zákazníci kupovali Kimsufi servery pouze kvůli 100 Mb/s. Kvůli tomu jsme zavedli "servery s neomezenou šířkou pásma, kde ale existovala limitace na zákazníka". Ale pozor, našli jsme totiž zákazníky, kteří měli u OVH více identifikátorů (tolik, kolik měli serverů) a limity přesahovali dokud jsme to interně nevyřešili... Proto jsme se rozhodli odstranit limitaci šířky pásma na zákazníka: nyní je na zákazníka neomezená.

A proto:
--------
U řady SP garantujeme šířku pásma 100 Mb/s a žádný limit na zákazníka. Do teď jste si nemohli pořídit 100 SP serverů a mít celkovou šířku pásma 10 Gb/s. Nyní to již možné je.

U řady EG/MG garantujeme 200 Mb/s. Šířku pásma si můžete navýšit až do 1 Gb/s (se skoky po 100 Mb/s). Cena za 100 Mb/s je 2 500 Kč/měsíčně. S 10 servery EG/MG můžete mít garantované 2 Gb/s a můžete si to navýšit až na 10 Gb/s.

U řady serverů HG garantujeme 300 Mb/s. Šířku pásma si pak můžete u serveru navýšit až na 3 Gb/s (se skoky po 100 Mb/s). Cena za 100 Mb/s je 2 500 Kč/měsíčně. Díky tomu můžete mít se 3 servery téměč 10 Gb/s.

Šířka pásma budou ve Francii dostupné s řadou 2013 a v jednotlivých pobočkát také. Ve skutečnosti jsme se snažili srovnat naše nabídky a odlišit se od naší konkurence nabídnutím garantované šířky pásma až do 3 Gb/s a neomezeným počtem serverů na zákazníka.

Avšak:
-----
Řady serverů Kimsufi se posunou z "neomezeno na server, omezeno na zákazníka" na "omezeno na server, neomezeno na zákazníka". Očividně je to více logické a lehčí k vysvětlení. OVH servery jsou připojeny 100 Mb/s a mají limit odchozího množství dat 5 TB/měsíc. 5 TB je 5x diskový prostor našich serverů. To je do značné míry pro Kimsufi dostatečné. Jestliže Váš server překročí 5 TB za měsíc, server port se přepne na 10 Mb/s a můžete dále pokračovat bez další limitace. Na začátku dalšího měsíce se musíte připojit do Manažeru, abyste server opět navrátili na 100 Mb/s. A jestliže po limitaci na 10 Mb/s budete chtít dále používat 100 Mb/s, lze si dokoupit přídavný měsíční přenos dat: 1 TB = 125 Kč/měsíc. Jakmile si přídavný měsíční přenos dokoupíte, robot ihned přepne server na 100 Mb/s.

Proč a jak?
---------------------

Otázka:
Proč tato změna?
Odpověď:
Zjistili jsme, že mnoho zákazníků je náročných právě co se týče šířky pásma. Denně vidíme nové zákazníky, kteří k nám přecházejí právě kvůli naší síti. Posledních 14 měsíců jsme zaznamenali obrovský nárůst. Z 300 Gb/s (odchozí data z naší sítě) jsme se dostali na 800 Gb/s. A to za pouhých 14 měsíců. A proč? Protože si mnoho našich zákazníků pořizuje EG/MG/Hg servery s velkou šířkou pásma a s kvalitní sítí. V našich datacentrech jsme přesáhli počet 130 000 serverů.


Otázka:
Proč se kvalita sítě stává důležitěším kritériem nežli v minulosti?
Odpověď:
Průměřná šířka pásma na server se za poslední 2 roky ztrojnásobila. Je to díky Cloudu. I když nabídneme našim zákazníkům výkonnější CPU, více RAM či diskového prostoru, je to zcela zbytečné a nesmyslné, jestliže jim také nedodáme kvalitní síť.
Požadavky Cloudu co se týče šířky pásma jsou velmi podobné požadavkům u VoIP: doručování paketů bez zpoždění a ve správném pořadí. Žádné zácpy na síti. A jak se Cloud promítl na OVH? NAši zákazníci mají mnoho nových projektů a díky tomu plné disky a vytížené šířky pásem.

Otázka:
Jak můžete garantovat šířku pásma na každý server?
Odpověď:
S neustálými investicemi do sítě již od roku 2006, je dnes OVH jedinou společností v Evropě, která peeruje se všemi Evropskými ISP.
Jsme přítomni v každém státě: Madrid až Warsaw, Vídeň a Londýn, a prodáváme traffic všem národním ISP přímo do jejich států. To redukuje latenci sítě a navyšuje kapacitu díky probíhající komunikaci se všemi těmito operátory. Celkově máme v Evropě kapacitu sítě 1 540 Gb/s, 66% v peeringu. Ve Francii máme 80 Gb/s peering s Orange, 100 Gb/s s Free, 50 Gb/s s SFR, 20 Gb/s s Bouygues, 10 Gb/s s Numericable. V německu máme 40 Gb/s s T-Systems, 40 Gb/s s TPSA v Polsku, v Itálii 30 Gb/s s Telecom Italia, atd. Celkově je to 960 Gb/s přímého peeringu se všemi ISP v Evropě.

Ve stejný čas jsme spustili vývoj naší sítě v USA. Již jsme překročili 10-15% našeho cekového trafficu, který nyní běží na této síti. Ovšem zatímco zlepšujeme propojení s ISP v USA a Kanadě, také zde máme zlepšení co se týče ISP v Brazílii, Argentině, Japonsku, Korei, Číně, Singapůru a Indii. USA je mega hub co se týče dat a každý je tam přítomný. S každým zlepšením v USA z toho budete přímo těžit i Vy, protože naše 2 sítě jsou propojeny 200 Gb/s (propojení USA-Evropa).

Také jsme zjistili, že s postupným zlepšováním cest do USA se náš traffic zdvojnásobý každých 6 měsíců. Co se týče kvality šířky pásma, tak nejde o žádnou chybu. I nový zákazníci jsou nám důkazem toho, že nabízíme kvalitní síť. Celkově tak máme 1 970 Gb/s mezi naší sítí a Internetem (Evropa + USA + Kanada). 2 Tb/s, ze kterých se na konci roku stane 2,5 Tb/s.

Nechceme rozprodávat síť, protože kvalita je drahá. Také nechceme fakturovat příliš mnoho, i když by to pomohlo v rozvoji vašich projektů na naší síti. A nakonec nechceme nabízet "nejlepší výkon", protože nechceme, aby se OVH stalo synonymem pro nízkou kvalitu. Chceme, aby si lidé vybavili kvalitu, když uvidí OVH a vybavili OVH, když pomyslí na kvalitu. Takto můžeme sumarizovat "šířku pásma 2013".

S pozdravem,
Octave