OVH Community, your new community space.

Upgrade webhostingu


Jan Cehák
02-18-2013, 09:59 AM
Zdravím,

Už je to téměř rok, co se naposledy měnila naše nabídka webhostingu. Za tu dobu jsme zaznamenali, že CMS a Prestashop mají velmi mnoho požadavků na zobrazení stránek. V průměru jde o 1000 požadavků na zobrazení stránky.

Technicky nejsou tyto dotazy problém, ale spotřebovávají čas. Proto pracujeme na redukci tohoto času. V našem konkrétním případě jsme zkrátili všechny časy mimo "web server/php + file server".

Pro tyto jsme přidali mnoho zdrojů, optimalizovali nastavení, přehrávali stránky mezi file servery, atd. I přes navýšení výkonu jsme ale nedosáhli toho, čeho jsme dosáhnout chtěli.

Od ledna tedy připravujeme přechod na nový typ rozkládání zátěže:

- V současnosti je stránka hostována na webhostingu, který je distribuovaný na všechny servery v clusteru. Paralelně se o to stará 1000 fyzických serverů typu HG. To je dobré pro velké stránky, které využívají velkého výpočetního výkonu. Ale není to dobré pro stránky, které mají jen několik návštěvníků za den. Pro každého návštěvníka (z pohledu statistiky) se opět musí načítat nové stránky a nemůže využít caching, který byl načten předchozím návštěvníkem. Výsledkem je několik sekund k načtení stránky.

- Nová rozložení zátěže bude přesměrovávat na všechny servery paralelně. Stránky jsou generovány přiřazeným serverem a pro všechny návštěvníky. Výsledkem bude, že uvidíte urychleně načtené stránky, mimo prvního návštěvníka. Následně budou návštěvníci využívat cache, která byla vygenerována prvním návštěvníkem (a následujícími). Dalším důsledkem je, že obrovské webové prezentace již nebudou hostovány na webhostingu. Již nejde hostovat stránky, které mají několik milionů návštěv denně. A proč to nejde? Protože takové stránky naše servery nemohou hostovat, aniž by omezovali ostatní. Budou tedy nastaveny limity na stránky co se týče spotřeby maximálního reálného výkonu serveru.
Pozor: Mluvíme zde jen o velmi velmi velkých stránkách, které běží na infrastruktuře ekvivalentní 3-5 serverům HG za 7 500 Kč/měsíc...
Pro tyto zákazníky jsme vytvořili speciální malý cluster, který obsahuje tyto stránky. Mluvíme o 10-12 stránkách na cluster, o 100 malých stránkách, které využívají 40% celkových zdrojů... Včera byly přesměrovány na sub-cluster, což ihned zlepšilo zátěž pro všechny.

http://travaux.ovh.net/?do=details&id=8039

Práce ale zatím není u konce, ale alespoň máme správný směr.

Pokračujeme ve vývoji hostingové platformy. To způsobuje malé zpoždění novinek, protože veškeré volné zdroje používáme na upgrade webhostingu. Jsme pozadu s navýšením zdrojů SQL u webhostingu 2013. Testujeme v současnosti "geo cache" na 1000gp: CDN, které je blízko této technologii, bude zahrnuto již v základu a umožní vylepšit výkon Vašich stránek a urychlit výměnu dat mezi Vašim projektem a návštěvníky v USA, Kanadě, Evropě, atd... A pak samosebou máme další a další projekty, které již jen čekají, až se jim bude moci někdo věnovat a budou brzy v provozu...

Vím, že jsme na webhostingu testovali Vaši trpělivost a děkuji Vám za projevenou důvěru.
Naše platforma v současnosti hostuje 1,1M zákazníků a téměř 2M stránek. Máme 7 000 serverů HG a je trochu problematické vytvořit na nich dobré podmínky pro hostování libovolného typu stránek.

Mimo Webhosting zde máme GAMA VPS 2013 s API v6. Pracujeme na Manažeru v6, který nahradí Manažer v3 a na konci března budeme nabízet webhosting s privátními zdroji v BETA.

S pozdravem,
Octave